Rehabilitáció és prevenció felsőfokon

Ruzsinszki Sinkó Juditot a csapat egyik fizioterapeutáját  már bemutattuk honlapunk olvasóinak, most ismerkedjünk meg Purger Szilárddal.

Miért kezdtél el a sportrehabilitációval foglalkozni?

Korábban én is fociztam, az NB III-as a Szabadegyházában játszottam. Egyszer komolyabban megsérültem, és ez volt az, ami megadta a kezdő lökést, hogy jobban elkezdjek foglalkozni a témával, hiszen akkoriban még csak gyógytornára jártam a sérülésemet követően, de tudtam, hogy ennél többre van szükség a teljesebb és gyorsabb felépülés érdekében. Hosszú évek alatt sajátítottam el ezt a szakmát. Mivel itthon egyáltalán nem volt elterjedt a sportrehabilitáció, ezért főleg a nyugati szakemberek munkáiból tudtam ihletet meríteni, de nagyon sok gyakorlatot saját magam fejlesztettem ki az évek alatt. Nálunk egyelőre gyerekcipőben jár ez a nyugaton már több évtizede működő rendszer.

Korábban nem dolgozott a Vidinél fizioterapeuta. Most ketten is vagytok. Te hogy kerültél a csapathoz?

Dr. Kovács Tibor csapatorvos ajánlására kerültem ide, miután Paulo Sousa vezetőedző felvázolta, hogy mindenképp ki szeretne alakítani egy orvosi csapatot, ahol az orvoson és a sportmasszőrökön kívül fizioterapeuták is dolgoznak. Itthon egyelőre nagyon gyerekcipőben jár ez az úgynevezett „orvosi-team” kiépítése az NB I-es csapatoknál. Sok olyan együttes van még most is, ahol csak egy csapatorvos és egy-két sportmasszőr dolgozik, de például a rehabilitációra már nem helyeznek akkora hangsúlyt, mint nálunk. Magyarországon egyelőre egyedülálló az, ami a Vidinél folyik, hogy ennyire precízen, egymásra épülő munkát tudunk végezni. A szakmai munka mellett óriási jelentősége van nálunk a kommunikációnak is. Folyamatosan tájékoztatjuk egy-egy sérült játékos állapotáról a vezetőedzőt, az orvossal, a fitnesz-edzővel és a sportmasszőrrel közösen. Ez azért fontos, hogy Paulo Sousa tisztában legyen azzal, mikor számíthat ismét egy sérült játékosára. De legalább ennyire fontos, hogy egymás közt is rendszeresen kommunikáljunk, mégpedig azért, hogy például a fitnesz-edző is tudja, milyen terhelést végezhet el a sérüléséből felépülő játékos.

Miből áll tulajdonképpen a munkád, hogy kell ezt elképzelnünk?

A fitnesz edzővel és a gyógytornásszal folyamatosan egyeztetve, a sérült játékosok erőnléti felépítése különböző gyakorlatokkal, röviden összefoglalva ez a legfontosabb feladatom. A sérülés utáni első időszakban az erősítésen van a hangsúly. Ez egy nagyon száraz, unalmas, monoton folyamat a játékos számára, ezért fontos, hogy végig ott legyünk vele. Így van társasága, tehát nem csak azt figyeljük, hogy jól végzi-e el a gyakorlatokat, hanem valamilyen szinten megpróbáljuk kizökkenteni ebből a monotonitásból. Ezután a fő hangsúly áttevődik a futball-mozgások gyakorlására, ez már sokkal „izgalmasabb” a sérüléséből felépülő játékos számára. A cél természetesen az, hogy 100%-os állapotban adjuk vissza a játékost a vezetőedzőnek, és hogy a labdarúgó semmilyen hátrányt ne szenvedjen azért, mert sérült volt. Egyszóval a sérülését megelőző állapotába kell visszahoznunk. Mind fizikálisan, mind pedig mentálisan.

Ha jól tudom, részt vettél Angliában egy továbbképzésen, ahol még jobban megismerkedhettél a szakma rejtelmeivel.

Igen, egy nagyon jó gyógytornász ajánlására tölthettem el Londonban egy kis időt. Itt olyan csapat mellett lehettem, ahol nagyon komoly szintű rehabilitációs munka folyik. Ebben a szakmában nélkülözhetetlen az, hogy folyamatosan továbbképezzük magunkat. Az ott tanult dolgokat is tudom hasznosítani a munkám során. Fontos megjegyezni, hogy csak olyan gyakorlatokat végeztetünk el a játékosokkal, amit egyébként saját magam is kipróbáltam. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik gyakorlat mire jó, milyen hatása van.

A Vidinél a rehabilitáció mellett nagy hangsúlyt helyeztek a prevencióra, vagyis a megelőzésre is. Ez pontosan miből áll, hogy kell ezt elképzelnünk?

Így van, ez az edzőkkel közösen kitalált koncepció. Úgy döntöttünk közösen, ha már itt van egy ilyen nagyon komoly orvosi stáb, akkor ne csak a sérült játékosok felépítésével foglalkozzunk, hanem lehetőség szerint fektessünk nagy hangsúlyt arra is, hogy minél kevesebb elkerülhető sérülést szenvedjenek el a labdarúgóink. A prevenciót Judittal, a másik fizioterapeutával közösen tartjuk, csoportbontásban. Judit feladata a törzserősítés, én pedig a boka- és térderősítést végzem el a játékosokkal. Az edzőkkel közösen egyeztetve próbáljuk meg rendszeresen beépíteni a csapat heti programjába a prevenciót úgy, hogy minél gyakrabban és eredményesebben tudják a játékosok elvégezni ezeket a gyakorlatokat.

Ezeket a gyakorlatokat is ti találjátok ki vagy valamilyen jól bevált külföldi példát követtek?

Általában jól bevált gyakorlatokat végeznek el a mi felügyeletünkkel a játékosok. Ezeket a gyakorlatokat mi fejlesztettük tovább, és megpróbáljuk minél komplexebbé tenni. Látható jelei is vannak a munkának, a játékosok sokkal nehezebben sérülnek meg. Ha például egy kicsit göröngyös talajon kell játszani, akkor sokkal kisebb a veszélye annak, hogy kibicsaklik a bokája valakinek, hiszen a prevención olyan gyakorlatokat végzünk el, mely sokkal ellenállóbbá, sokkal erősebbé teszi a játékos bokáját, térdét és törzsét is.

Nézze meg Ön is videónkon, hogyan zajlik egy prevenciós foglalkozás a Vidinél:

Szerző: Wéninger Ákos