INTERJÚ

Kovács Zoltán: „Egyértelműen kijelenthető, hogy készen van a keret“

Sportigazgatónkkal a nyári átigazolásokról beszélgettünk.

Rutinos válogatott labdarúgók és tehetséges fiatal játékosok is csatlakoztak a Vidihez a nyári átigazolási időszakban. Amíg nyár elején Bódi Ádám, Barczi Dávid és Danko Lazovics érkezéséről szólt a legtöbb hír, augusztus utolsó napjaiban Anel Hadzic, Varga József, Marko Scsepovics és Fiola Attila leigazolása szolgáltatott témát szurkolóinknak. Az elmúlt hetek történéseiről sportigazgatónkkal, Kovács Zoltánnal beszélgettünk.

– Igazolások tekintetében főleg a nyár eleje és a vége sikerült nagyon mozgalmasra. Sikerült minden tervet megvalósítanunk?
– Szerintem elégedettek lehetünk az átigazolási időszakkal, a terveinket sikerült száz százalékosan teljesítenünk - természetesen ez nem valósulhatott volna meg nagyon erős tulajdonosi szándék és támogatás nélkül. Danko Lazovics személyében európai szinten jegyzett labdarúgó érkezett, ez a klub erejét mutatja, mint ahogy az is, hogy a rendszeres BL-induló, görög rekordbajnok Olympiakosztól meg tudtuk vásárolni Marko Scsepovics játékjogát. Mindkettőjük ügynökének köszönjük, hogy segítettek létrehozni az átigazolást - utóbbi neve szurkolóinknak is ismerős lehet, hiszen a korábbi remek csatárról, Marko Pantelicsről van szó. Az időzítéssel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy persze szerettük volna, ha korábban csatlakoznak a kerethez az új érkezők, de mindennek megvan az oka, nem véletlen, hogy mondjuk egy riválisunktól csak az utolsó napokban jön egy játékos. Azok a labdarúgók, akik csatlakoztak a kerethez, nagyon motiváltak abban, hogy komoly célokért futballozzanak, ehhez a Vidiben minden lehetőség adott.

– Szinte minden posztra érkezett új ember, hogy érzed, mennyire állt össze a keret?
– Egyértelműen kijelenthető, hogy készen van a keret, minden poszton azonos képességű játékosok állnak a szakmai stáb rendelkezésére. Amennyiben senkiért nem érkezik addig visszautasíthatatlan ajánlat, akkor azt is meg merem kockáztatni, hogy ez a keret alkalmas arra, hogy egy sikeres szezon után a nemzetközi kupákban is valós eséllyel legyünk harcban a csoportkörért.

– A keret erősségét és mélységét tekintve kijelenthető, hogy egyértelmű cél a bajnoki cím?
– Én eddig is meg voltam arról győződve, hogy reális célkitűzés az első hely, az új érkezők csak megerősítettek ebben.

– A rutinosabb, válogatott labdarúgók mellett több fiatal tehetség is csatlakozott a klubhoz. Mi vezetett az ő kiválasztásukhoz, mikor láthatjuk őket az első csapatban?
– Játékosmegfigyelés terén már egy éve még tudatosabb munka folyik, ennek egyik része az volt, hogy válogatott szintű utánpótlás-játékosok kerüljenek a klubhoz. A mostani érkezők középtávon a Vidi nagy erősségei lehetnek, célunk, hogy klubon belülről is tudjunk építkezni. Az NB III-ban így lehet, hogy szűkebb lesz a keret, és az is lehet, hogy a fiatalok néha még botladoznak első évükben a felnőttek között, de ez nem téveszt meg minket. Arra koncentrálunk, hogy Disztl László irányítása alatt megfelelő képzést kapjanak és fejlődjenek, adott esetben pedig lehetőségük lesz az első csapattal is edzeni. Ezek az igazolások a klubon belüli munkát és a scoutokat dicsérik, egyébként pedig ha az NB III-as gárda, vagy mondhatom azt, hogy ha az egész Vidi-utánpótlás minden évben „felad“ egy Géresi Krisztián szintű labdarúgót az első csapatnak, akkor már nagyon boldogok lehetünk.

– Természetesen voltak távozóink is a nyáron, de például Vinícius, vagy Kovács István is maradt a csapatnál, annak ellenére, hogy a sajtóban az ő lehetséges távozásukról írtak, ahogyan Lang Ádám eligazolásáról is lehetett hallani. Volt alapja a pletykáknak?
– Azt határozottan cáfolom és visszautasítom, hogy Kovács Istvánt felajánlottuk volna másoknak. Viníciusnak pedig egy év múlva jár le a szerződése, de már elkezdődtek a tárgyalások a szerződéshosszabbítással kapcsolatban. Kokó a klub egyik nagy értéke, akiért bár valóban érkezett kölcsönvételi ajánlat, de nem úgy, ahogyan a sajtóban megjelent, és azt egyébként is visszautasítottuk. Profi mentalitású labdarúgóról van szó, aki remekül dolgozik, és nem véletlenül van ott a válogatott keretben. Egy hatszemközti beszélgetésen Henning Berg is biztosította bizalmáról, szóval nem is szeretnék erről a témáról többet beszélni, mert nincs miről. Lang Ádámért is érkezett ajánlat, erről mást jelenleg nem tudok mondani. 

– Kokó, Lang Ádám és Fiola Attila jelenleg is a válogatottal készül, Henning Berg pedig személyesen is meglátogatta a nemzeti csapatot, valamint beszélgetett Bernd Storckkal is. Milyen az együttműködés a Vidi és a válogatott között?
– Megfelelő az együttműködés a válogatott és a klub között, mi csak ugyanazt várjuk el a másik oldaltól, amit mi is adunk. Vezetőedzőnk azt mondta, hogy nagyon jó hangulatú beszélgetésen van túl a szövetségi kapitánnyal, természetesen mi is nagy szeretettel látjuk Bernd Storckot bármikor a Vidinél.

– Nem csak a pályán erősödtünk a szezon előtt, hiszen a stábba Henning Berg mellé több új szakember is érkezett. Hogy látod, mennyire állt már össze a stáb?
– Mindenki kezd összecsiszolódni mindenkivel, de itt nem csak a stábra gondolok, hanem a játékosokra is. Egy klub életében az állandóság óriási előny, azon vagyunk, hogy az említett összecsiszolódás minél hamarabb megtörténjen, úgy gondolom, hogy jó úton járunk ezen a téren is. Fontos az, hogy ne csak a pályán legyen minden rendben, hanem a háttérben is - nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Vidinél a pályán kívül is minden feltétel olyan, amilyen egy profi, nemzetközi szintű klubnál elvárható. 

– Az előbb már szóba került az utánpótlás, röviden még térjünk rá vissza, hiszen több változás ment végbe a fiataloknál is.
– Igen, például főállású edzők dolgoznak a játékosokkal, valamint a felnőtteknél már megszokott különböző méréseket is bevezettünk, hogy részletesen nyomon tudjuk követni a gyerekek fejlődését. Azt pedig nagyon jó látni, hogy a nemrég érkező Kuttor Attila, Szalai Tamás vagy éppen ifj. Horváth Gábor hogyan foglalkozik a fiatalokkal, hogyan próbálják fejleszteni a játékosokat és erősíteni a klubhoz való kötődésüket. Persze nem a név a lényeg, hanem az, hogy ki milyen munkát végez, de mindenképpen pozitív az, ha a Vidihez ezer szállal kötődő edzők dolgoznak az utánpótlásban.

– Jövő héten a bajnokságot jól kezdő Haladás ellen folytatjuk a szezont, majd három budapesti csapat ellen lépünk a pályára a következő válogatott szünetig. Sikerülhet már ezen a négy meccsen odaérni az első helyekre?
– A bajnokságban csak májusban hirdetnek eredményt, ettől függetlenül megnyugtató lenne, ha már most sikerülne ledolgoznunk ezt a minimális hátrányt, ami eddig összejött. A nemzetközi kupában remek játékkal ugyan, de sajnos búcsúznunk kellett Dániában, már most arra készülünk, hogy jövőre az ilyen párharcokat és a kettős terhelést sikeresen abszolváljuk. Eljutunk majd arra a szintre, hogy a nyárihoz hasonló erőltetett menet ne okozzon gondot, most viszont a folytatásban arra koncentrálunk, hogy sikeresek legyünk a bajnokságban és a Magyar Kupában is. Szurkolóink eddig is mellettünk álltak a szezon során, bízom benne, hogy a jövőben egyre többen támogatnak majd minket a Pancho Arénában és az idegenbeli mérkőzéseken is.   

Szerző: Gressó Gergely

Fotó: vidi.hu

További hírek