STATISZTIKA

Új magyar koefficiens-rekordot állított fel a MOL Vidi FC

Magyarország így a 27. helyen zárt az idei koefficiens-ranglistán, megelőzve Szlovéniát, Lengyelországot és Romániát is.

2 győzelemmel és 1 döntetlennel, azaz 7 ponttal zárta az Európa Liga 2018-19-es idényét a MOL Vidi FC. Ahogy azt Marko Nikolics vezetőedző már a találkozót követő sajtótájékoztatón is kiemelte, klubunk ezzel immáron 9 koefficiens-pontnál tart, amely remek kiindulóalap lehet a következő időszakra nézve.

Miért éppen 9 pont?

A Vidi a nyári selejtezősorozatban és a csoportkör sorsolásakor mindvégig 4,25-ös koefficienssel került besorolásra, ez pedig azt jelentette, hogy egyedül a BL-kvalifikáció első körében számítottunk a kiemeltek közé.

A következő évtől a Mladost Podgorica elleni kiesés során kapott 0,25 pont "kiesik" az ötéves periódusból, így a számítás a 2014-15-ös idénytől kezdődik majd. Mivel a Vidi akkor 0, majd a következő idényekben sorrendben 1.5, 1, 1.5 koefficiens-ponttal gazdagodott, a 2018-19-es teljesítmény ezek összegéhez, a 4-hez kerül hozzáadásra.

Korábbi cikkeinkben (itt és itt) már jeleztük, hogy bár az Európa Liga csoportkörének eléréséért "alanyi jogon" 2 pontot ad az UEFA, a 6 mérkőzés során szerzett további pontok nem ehhez adódnak hozzá, hanem akkor lépnek életbe, ha a 2 pontos határt túlléptük. Mivel a főtáblán minden győzelem 2, minden döntetlen 1 pontot ér, könnyen kiszámolható, hogy a PAOK elleni kettős siker, illetve a Chelsea elleni döntetlen összesen 5 koefficiens-pontot jelent számunkra.

A MOL Vidi FC tehát több mint megduplázta (!) eddigi koefficiens-együtthatóját: a 2019-20-as nemzetközi szezont már 9-cel várjuk.

És hogy mire lett volna elég ez a szám az idei sorozatban?

A Bajnokok Ligájában sajnos nem sokra, hiszen a második selejtezőkörben a legalacsonyabb koefficienssel rendelkező Malmö 14-gyel állt a nyáron; az Európa Ligában (a nem bajnoki ágon) viszont már attól sem lettünk volna messze, hogy a 3. körben is kiemeltek legyünk, hiszen az utolsó kiemelt Apollon Limassol 10-es értékkel szerepelt a selejtezőkben.

Új magyar rekord

A praktikus okok mellett érdemes egy másik aspektusból is megvizsgálni a 9 egységet. Ez ugyanis a 2009 óta többé-kevésbé a mostanival azonos rendszerben magyar rekord: korábban hazánk egyetlen csapatának sem sikerült ilyen magas koefficients kiharcolnia.

Ezt megközelíteni leginkább a Debreceni VSC tudta, amely 10,325-tel állt 2014-ben - csakhogy akkor a klubok saját pontjaihoz még az országkoefficiensek is hozzáadódtak. A hajdúságiak ezeket levonva - hiába szerepelt az ötéves ciklusban BL- és EL-csoportkör is - 8-cal álltak akkor. A Vidi az ország-részt is beleszámítva most kerek 15-tel állna.

A magyar focit is feljebb emelte a Vidi

Mivel klubunk EL-búcsújával most már mind a 4, idén nemzetközi résztvevő magyar csapat befejezte szereplését, mérleget vonhatunk.

Az adott évi országkoefficiens úgy alakul ki, hogy az adott ország összes, abban az évben induló csapata által szerzett koefficiens-pontok összeadódnak, majd ezt a résztvevő együttesek számával elosztják - a magyarok esetében néggyel.

Ezek a koefficiens-pontok nem azonosak a csapatok egyéni pontszámával, hanem az alábbi rendszer szerint osztják őket: selejtezős győzelem 1 pont; selejtezős döntetlen 0,5 pont; főtáblás győzelem 2 pont; főtáblás döntetlen 1 pont; BL-csoportkörbe jutás 4 pont.

2018-19-ben a MOL Vidi FC a selejtezők során kétszer nyert (Dudelange, Ludogorets) és 5 döntetlent játszott (Dudelange, Ludogorets, Malmö kétszer, AEK), majd a főtáblán még kétszer nyert (PAOK), egyszer pedig döntetlent játszott (Chelsea) - az összeg így 9,5 pont. A másik három magyar induló együttesen 3,5-et gyűjtött (Honvéd 2, Újpest 1, Ferencváros 0,5).

Magyarország tehát összességében 3,25 pontot gyűjtött, amely az ötéves tabellán elfoglalt helyünkhöz képest előrelépés, hiszen amíg ott 33.-ak voltunk, most 27. helyen zártunk, megelőzve például Szlovéniát, Lengyelországot vagy épp Romániát. Ez az elmúlt 5 esztendő legmagasabb értéke.

Szerző: Guber Péter

Fotó: molvidi.hu