INTERJÚ

“Legyünk nagyon sokan vasárnap a lelátón”

dr. Cser-Palkovics András városvezetőként és Vidi-szurkolóként is várja a DVSC elleni bajnoki mérkőzést.

Köztudott, hogy Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András gyermekkora óta nagy Vidi-szurkoló, így természetesen vasárnap is ott lesz a Sóstói Stadionban a 15:00 órakor kezdődő DVSC elleni meccsen. Ráadásul a szezon tavaszi részére a klub és a város új megállapodása alapján már Székesfehérvár MJV Önkormányzata értékesíti a bérleteket és a belépőket is, így a csapat jó tavaszi rajtja mellett a téli változások is szóba kerültek keddi beszélgetésünkön.

Három mérkőzés, hat pont eddig a csapat tavaszi mérlege. Hogyan értékeli szurkolóként a rajtot?
Nagyon lelkesítő eredményeket ért a csapat a Debrecen elleni hazai évnyitó előtt. Szerintem már Zalaegerszegen is látszott a szív és az akarat, amit az őszi idény során is tapasztalhattunk a pályán lévőktől, de ennek akkor még nem volt eredménye, Kisvárdán és az MTK otthonában viszont megérdemelt győzelmet aratott a csapat. Jól játszunk, szép gólokat lövünk, jó lesz vasárnap újra Sóstón látni a Vidit. Azt kérem minden szurkolótól, hogy legyünk nagyon sokan a DVSC ellen a lelátón! Biztosan Debrecenből is sokan jönnek, nekik is jó csapatuk van, örülök, hogy két vidéki klub újra egy nagy rangadót játszhat egymással. Az első három meccsre visszatérve: remélem beszélhetek többes számban akkor, amikor azt mondom, hogy kíváncsian vártuk a kezdést, és azt, hogy hogyan sikerül pótolni a távozókat, valamint, hogy a várakozásokat meghaladó őszi teljesítményt sikerül-e folytatni, de úgy látom, hogy mindkét kérdésre igen a válasz. Ősszel is egy nagyon szerethető csapatot láttunk a pályán, ráadásul az MTK ellen nyolc magyar játékossal a kezdőcsapatban álltunk fel - ezt kevés NB I-es együttes mondhatja el magáról. A légiósok pedig most mind olyan labdarúgók, akik húzójátékosok lehetnek, tudásban és akaratban is.

Milyen érzés a város polgármestereként fehérvári fiatalokat látni a pályán és az első keretben?
Ez egy különleges és természetesen nagyon jóleső érzés. A szurkolók nekem is sokszor mondták, mennyire szeretnék, hogy legyenek fiatal játékosok a csapatban, és kapják meg ők is a lehetőséget, főleg azok, akik itt nőttek fel. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a profi futballban ez egyáltalán nem könnyen teljesíthető elvárás. Viszont már ősszel is láthattunk arra példát, hogy lehetőséget kap egy-egy fiatal játékos, tavasszal pedig tovább nőtt a fiatalok pályán töltött ideje. Egy-egy fiatalembert, például Menyhárt Zsombort egészen kisgyermekkora óta ismerek, most pedig már felnőtt férfivé, felnőtt labdarúgóvá vált, de Tóth Tamás Vid is egész életében a Vidiben focizott. Instagramon rá is írtam a Kisvárda elleni mérkőzés után, hogy ne csüggedjen a hajrában kihagyott helyzet miatt, jönni fog a gól, és az MTK ellen tényleg az ő góljával szereztük meg a vezetést. Nagyon örültem, hogy így alakult. Ha már ez szóba került, akkor arra kérném a Vidi-szurkolókat, hogy a fiatalokkal azért legyünk türelmesek, megértőek, nem várható el tőlük rögtön az a teljesítmény, mint a rutinosabb labdarúgóktól, de hosszútávon jó irány az ő szerepeltetésük. Persze mondhatnám Pető Milánt és a többieket is, a mostani kerettagok jó példát mutatnak arra, hogy miért is fontos a saját utánpótlás.

Hétvégén és este is nagyon aktív a klub közösségi felületein, ezek szerint jut idő a játékosokkal való kapcsolattarásra is?
Igyekszem, és az összes üzenetre, a legtöbb kommentre is magam válaszolok. Amikor Kisvárdáról utazott haza a csapat, akkor többeknek is gratuláltam és beszélgettünk egy kicsit, de így volt ez akkor is, amikor nem jöttek annyira az eredmények. A korábbi kedvencek közül pedig például Nikóval és Juhász Rolival is rendszeres kapcsolatban vagyok, számomra megtiszteltetés, hogy jó a viszonyunk.

A fiatalokról már esett szó, mit gondol a többi új igazolásról?
Kívülről és szigorúan szurkolóként - hiszen a szakmát meghagynám a hozzáértőknek - úgy látom, hogy nagyjából egy éve elindult egy pozitív folyamat. Én például Csongvai Áron és Katona Mátyás leigazolását már ehhez a folyamathoz sorolom, hiszen személyükben fiatal és tehetséges magyar játékosok érkeztek, akik ma már fontos tagjai is a csapatnak. Nyáron Tóth Balázs idehozatala telitalálat volt, Kalmár Zsolt is remek volt az ősszel, sajnálom, hogy ő megsérült - pár mondatot vele is váltottam egyébként ennek kapcsán, bízom benne, hogy még erősebben tér vissza, és még sok szép eredményt ér el Vidi-mezben. Szóval úgy tűnik, az elmúlt három átigazolási időszakban valahogy jobban sikerült a kiválasztás. Stefanelli zseniális passza az MTK elleni első gól előtt azt hiszem megérne ebben az interjúban egy külön bekezdést, persze az se semmi, hogy két meccsen már két gólnál tart. Szerintem csak az ő személye plusz száz nézőt jelent a DVSC ellen vasárnap, mert ilyen ösztönös játékosokat szeretnek a nézők a pályán látni! Nejc Gradisar is ígéretes erősítésnek tűnik, Sigér Dávidot pedig a Ferencváros és a válogatott mezében is tiszteltem csupaszív játéka miatt. Úgy tűnik egy nagyon szerethető csapat formálódik a pályán, és azon kívül is. Annak is örülök, hogy a klub már most gondol a nyári erősítésekre, gondolok itt arra, hogy pár napja már tudjuk, hogy az angol George Dobson érkezik majd pár hónap múlva.

Többször szóba került már a szerethető kifejezés. Pontosan mit ért ez alatt?
Amikor elkezdődött az új szezon, már akkor érezhető volt egy pozitív változás. A lelátón a többi bérletessel arról beszéltünk, hogy ebben a csapatban megvannak azok az akarati tényezők, amelyeket korábban hiányoltunk. Először az eredmények még nem jöttek, de látszott a szakmai munka, ez nyilván a vezetőedző dícsérete is. Bartosz Grzelakon azt látjuk, hogy hosszútávra tervez, vannak elképzelései, ráadásul itt él velünk a városban, össze lehet vele futni, tanul magyarul, az ő mentalitása, gondolkodásmódja pedig átragadt a csapat tagjaira is. Látom a szívet, a küzdőszellemet a csapaton akkor is, amikor esetleg nem sikerül pontot szerezni egy-egy meccsen. Ez szerintem minden szurkolónak nagyon fontos, hiszen mi nem pár évre vesszük magunkra a Vidi-mezt, hanem egész életünkben büszkén viseljük. Az a mai labdarúgásban szinte természetes, hogy a játékosok általában néhány szezon után átigazolnak, de ha ők is úgy állnak a klubhoz abban az időszakban, amíg itt vannak, ahogyan a lelátón mi, akkor olyan nagy gond az eredményességgel sem lehet. Az előző szezon végén a csapat majdnem kiesett az NB I-ből, majd nyáron távozott a klub névadó szponzora, szóval nyilván változtak a körülmények, a költségvetés, de kívülről, szurkolóként is azt látom a klubon, hogy most dafke meg akarja mutatni mindenki, hogy a Vidit nem lehet leírni. Ez a mentalitás, a jó értelemben vett szerénység, valamint az eredmények pedig hozhatják magukkal a további szurkolókat és a támogatókat is. Szerintem a Vidi ma az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező klub.

Egy kicsit a szurkolói minőségből kérem változzon vissza” polgármesterré, hiszen 2024-től több változás is volt a klub és a város kapcsolatában. Milyenek az eddigi tapasztalatok?
Nyáron keresett meg minket a klub azzal kapcsolatban, hogy a főszponzor távozása után a stadionra vonatkozó bérleti konstrukciót annak lejárta, azaz 2023 vége után, nem tudja hasonló konstrukció mellett folytatni. Átgondoltuk a javaslatot, majd egy pályázat alapján meghoztuk a döntéseket. Ez nem egy rosszabb, vagy jobb konstrukció, csak egy eddigitől eltérő. Közös érdek, hogy sokan legyenek a lelátón, hiszen mindkét fél részesül a jegy-, és bérletértékesítés bevételéből, például az, hogy a városnak mennyibe kerül a stadion fenntartása, az ettől a bevételtől is függ. Tehát, akik jegyet, vagy bérletet vásárolnak, azok a stadion működtetéséhez is hozzájárulnak. Az együttműködés részeként a városhoz került a Videoton Múzeum működtetése is. Több korábbi kiváló játékos is már a város alkalmazásában dolgozik, célunk az, hogy a múzeum minél többször nyitva legyen, tudjon sok-sok csoportot fogadni. Kiemelten fontosan tartjuk azt, hogy az iskolások, utánpótlás-korú játékosok megismerjék, milyen nagymúltú klub van itt Fehérváron. Különösen jelentős szerepe lehet a múzeumnak majd hamarosan abban az értelemben is, hogy kerek évfordulója jön a 1984/1985-ös UEFA-menetelésnek, amely az én generációmnak talán a legmeghatározóbb sportélménye. De természetesen ugyanúgy sokat jelentettek nekem és az egész városnak a közelmúlt sikerei, a bajnoki címek, kupagyőzelmek és csoportkörös szereplések is. Most teljesen korrekt az együttműködés a klub és a város között. Mindig azt mondtam, hogy fontos, hogy klub legyen része a város életének, a város pedig támogassa a klubot. Talán szimbolikus is, hogy Kovács Feri bácsi szobrát éppen ebben a szezonban leplezhettük le a klubbal közösen, rengeteg drukker jelenlétében. Ha valaki, akkor ő maximálisan azt várná el, hogy az érintettek tegyenek meg minden tőlük telhetőt a Vidiért - legyen az tulajdonos, vezető, játékos, edző vagy éppen polgármester. Azt külön köszönöm, hogy a szurkolók eddig is maradéktalanul a csapat mellett álltak! Azt érzem, hogy ennek igyekszik mindenki teljes mértékben megfelelni!

Szerző: fehervarfc.hu

Fotó: fehervarfc.hu

További hírek